Toipuminen päihderiippuvuudesta ja aika sen jälkeen

Kun vuonna 2003 sain apua omaan päihderiippuvuuteeni ja hoidossa oman motivaationi raittiiseen elämään ns. syttyi, niin mitä on ollut aikani sen jälkeen.

Lähtökohta päihteettömään ja raittiiseen elämään ei kummoinen ollut. Tuskin kukaan uskoi mahdollisuuksiini, niin syvällä olin päihderiippuvuuden kehän sisällä. Itse kuitenkin aloin tähän uskomaan, jo ensimmäisen hoitoviikon jälkeen.

En koskaan aiemmin ollut saanut, niin paljoa tietoa riippuvuudesta. Minua ei koskaan oltu kuunneltu, ei kannustettu niin paljoa. Minulle ei annettu valmiita vastauksia vaan minut laitettiin miettimään tosissani omaan menneisyyttäni, opin kyseenalaistamaan oman ajatusmaailmani ja muutamaan sitä. Vaikka olin todella huonossa kunnossa psyykkisesti ja fyysisesti, niin se tuki, jota sain, auttoi hiljalleen oppimaan kuinka arvokas ihminen todella olin ja mitä kaikkea tulevaisuus voi tuoda. En enää ulkoistanut vastuuta vaan aloin ottamaan sitä itse, omista teoistani ja tulevaisuudestani.

Hoitojaksoni kesti yhden vuoden. Tänä aikana aloin käymään myös muissa vertaistukiryhmissä ja ymmärsin ettei hoito ole prosessi, joka alkaa ja loppuu vaan se kestää koko elämäni. Ensimmäistä kertaa koskaan sitouduin hoitoon ja itseni hoitamiseen, en enää kiirehtinyt tai ollut koko aikaa tietävinäni mikä minua auttaa ja mikä ei. En enää ollut erityistapaus tai pikkuisen parempi kuin muut.

Ensimmäinen raitis vuoteni oli sananmukaisesti kaiken uuden oppimista. Tämä toi eteeni monta asiaa, joita en edes osaanut odottaa, mutta ei mitää ylitsepääsemätöntä. Opettelin elämää selvin päin, oppia kohtaamaan asioista, käsittelemään asioista ja tunteita selvin päin. Tätä en enää ollut vuosiin kyennyt tekemään ja jälkeen päin tarkasteltuna en oikeastaan koskaan ollut oppinut käsittelemään tunteitani. Olin aina ollut hyvin epävarma itsestäni, aina piiloutunut erilaisten roolien taakse. Halusin kuulua porukkaan ja koska olin hyvin epävarma siitä, että hyväksytäänkö minut, niin olin valmis tekemään lähes mitä tahansa, jotta minut hyväksytään. Nyt raittiina näiden asioiden opettelu alkoi ja tämä matka jatkuu edelleenkin.

Toinen raitis vuoteni toi eteeni monta uuttaa asiaa. Sain uuden kodin. En ollut viimeisten juomisvuosieni aikana edes puhunut enää kodista, se oli milloin kämppä ja milloin mitäkin. Pääsin ensi uuteen vuokra-asuntooni, jossa oli kodin tunne, tämän jälkeen palasin työelämään ja pian tämän jälkeen sain mahdollisuuden ostaa itselleni kodin. Kaksi vuotta tein samaa työtä, josta aikanaan olin saanut potkut juomiseni vuoksi. Kahden vuoden jälkeen kuitenkin oli tunne, että haluan elämältäni muuta. Oman raitistumiseni jälkeen oli minulla ollut salainen toive, saisin tehdä jonain päivänä työtä päihderiippuvuuden hoidon parissa. Tämä toive toteutui vuoden 2006 huhtikuun alussa. Tällöin pääsin töihin hoitokeskukselle ja siitä hiljalleen sain nykyisen työurani alkuun.

Vuonna 2011 sain kunnian olla mukana perustamassa päihderiippuvuuden hoitokeskusta. Tämä on yksi tähänastisen elämäni suurimpia asioista. Tämä oli suuri kunnia.

Vuonna 2017 perustin Tampereelle oman yksityisen vastaanoton, jossa teen tänä päivä edelleen työtäni. Vuoden 2018 toukokuussa sain perustaa Hämeenlinnaan Lammille hoitokeskuksen kaverin kanssa. En häntä aiemmin tuntenut, mutta tiemme johti vain yhteen.

Olen saanut työni puolesta pitää paljon luentoja ja koulutuksia eripuolilla Suomea. Olen saanut opiskella. Vuosien 2013-14 aikana opiskelin päihdetyön ammattitutkinnon, jota edelleen pidän yhtenä Suomen aliarvotetuimmista ammattitutkinnoista. Tällä tutkinnolla on EU:ssa ns. täydet oikeudet, mutta Suomessa sitä ei jostain syystä arvoteta. Viimeisin tutkintoni on lähihoitajan tutkinto. Näistä huolimatta oman osaamiseni ja ammattitaitoni perustana kuitenkin pidän omaan henkilökohtaista toipumistani päihderiippuvuudesta. Tämä antaa minulle sitä arvokasta tietoa, jota ei koulunpenkiltä saa, vaikka viettäisin siellä loppuelämäni.

Olen yli 15 vuoden työurani aikana saanut kohdat noin 2000 päihde- ja peliriippuvaista ja heidän läheisiään. Olen saanut olla osaltani auttamassa heitä päihteettömään raittiseen elämään. Toisia paremmalla menestyksellä ja toisia hieman heikommalla. Läheiset ovat apua saaneet aina, he ovat oppineet ymmärtämään päihderiippuvuutta ja itseään.

Raitis elämä on antanut minulle takaisin myös läheiseni, ystäväni ja rikkaan sosiaalisen elämän. Olen löytänyt myös itselleni elämänkumppanin ja menimme naimisiin vuonna 2009.

Juomalla menetin kaiken ja raitistumisen myötä olen sen kaiken saanut takaisin. Ennen kaikkea elämäni, josta pystyn nyt nauttimaan.

Arvostan itseäni, tiedän vahvuuteni ja tunnistan rajallisuuteni. Olen sinut itseni kanssa. Toki parannettavaa aina löytyy. Tämä on osa sitä itsensä tuntemista. Ei kannata hukata elämää oman erinomaisuutensa pönkittämiseen, koska se tuo esille epävarmuuden itsestään. Itselleni yhteisön etu on aina tärkeämpää kuin henkilökohtainen maine. Jos tekee kaiken henkilökohtaisen menestyksen eteen, voi se ensin tuoda suuri onnistumisia ja illuusio omasta erinomaisuudesta kasvaa, kunnes katkeaa. Nöyryys omaa elämää ja tekemistä kohtaan on ensiarvoisen tärkeää, se tuo elämään ja työhön kaikkea hyvää, ei nopeasti, mutta ajallaan.

Kuten eräs kollegani aikanaan monesti sanoi, rikkaudet ovat tänä päivänä henkisellä puolella.

Raitis elämä on opettelua ja tämän opettelun merkittävin asia on se, ettei se lopu koskaan, se jatkuu tänäänkin. En luo enää kuvaa itsestä ulkopuolisille, luon sen itselleni.

Sanon usein, että raitis elämä on mahdollista ja se tuo mukanaan mahdollisuuksia. Tämä kannattaa kokea, silloin näet itsesi ja elämäsi selvemmin.

Tästäkin aiheesta voisi kirjoittaa vaikka, kuinka pitkästi, mutta tässä tällä erää lyhyt kertaus elämästäni. On toisinaan hyvä palata ja kerrata mistä on tulossa, mitä on tänään ja mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan.

Tulevaisuus on vielä avoin, sitä ei ole kirjoitettu valmiiksi, kirjoitan sitä tänään tässä. Tulevaisuus ei pelota enää, se antaa odottaa itseään ja tämä, jos mikä on jännittävää.

Tästä aiheesta voisi kirjoittaa vaikka, kuinka pitkästi, mutta tämä tällä erää ja lisää taas ajallaan.

Ystävällisesti

Harri Nyman

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s