TIE TOIPUMISEEN KULKEE HOIDON KAUTTA

 

unnamed (20)

Kuva: Esa Orre

”Kun ihmiset tulevat vastaanotolle, he tulevat ratkaisun kanssa. He eivät vain tiedä, että heillä on vastaus mukanaan”

MILTON ERICKSON, Lääkäri, Psykiatri, Psykoterapeutti

 

Tie toipumiseen on mahdollista. Itselläni se alkoi kun pääsin hoitoon, jossa minulle kerrottiin sairaudesta. Minulle annettiin mahdollisuus ja autettiin näkemään elämäni sellaisena kuin se oli ollut. Ei syyllistetty, ei moralisoitu vaan rohkaistiin kohtaamaan menneisyys, käsittelemään menneisyys ja hyväksymään se sellaisenaan.

Sain oikeanlaisen kuvan elämästäni, pystyin käsittelemään menneisyyteni yhdessä läheisteni kanssa ja ottamaan vastuun omasta toipumisen tiestäni.

Ymmärsin ja hyväksyin sen tosiasian, että olin juomiseni myötä menettänyt paljon arvokasta ja rakasta elämässäni. Olin menettänyt itsekunnioitukseni, luottamukseni tulevaan, kyvyn nauttia elämästä ja taidon nähdä elämässä hyviä asioita. Läheiseni eivät olleet unohtaneet minua, olin työntänyt heidät pois.

Tilalle olin saanut yksinäisyyden tunteen, pelkäsin tulevaisuutta ja pelkäsin yksin jäämisestä.

Olin katkera, vihainen ja löysin syyn juomiselleni aina jostain muualta. Läheiseni oli syy juoda, työnantajani oli syy juoda. Menestys ja menestymättömyys oli syy juoda. Listaa voisin jatkaa pitkälle.

Ensimmäinen askel matkalla toipumiseen on rohkeus hakea apua. Toinen askel toipumiseen on rohkeus kohdata asiat. Kolmas askel toipumiseen on rohkeus hyväksyä asiat.

Rohkeutta on kohdata pelot, ei väistellä niitä. Viisautta on hyväksyä asiat, ei kartella niitä.

Hoidossa ymmärsin myös, että raitis päihteetön elämä on paljon muutakin kuin päihteen pois jääminen elämästä, se on alku toipumisen tielle. Raitis elämä on suuri muutos, mutta se on mahdollista ja tie parempaan elämään.

Oman toipumiseni kautta olen saanut takaisin elämisen ilon, kiitollisuuden ja halun auttaa muita. Tiedän mitä on alkoholismi, tiedän mitä on menettää itsekunnioitus. Tiedän mitä on menettää läheisten luottamus, tiedän mitä on elää jatkuvassa menettämisen ja kiinni jäämisen pelossa. Tiedän myös mitä on luopua  tulevaisuuden toivosta.

Tärkeintä on, että tiedän mikä auttaa ja mahdollistaa tien toipumiseen.

Raitis elämä on kokonaisvaltainen muutos, se on matka parempaan elämään.

Kuva maailmastani on tänään erilainen. Kiitollisuus siitä mitä minulla on tänään.

 

Image-1 (4)