Työnantajat, työpaikat

unnamed (12)

0400-260 570

Työnantaja, oletko huolissasi työntekijän juomisesta?

Oletko huolissasi työkaverisi juomisesta?

Miten tilanteeseen pitäisi puuttua? Miten voin auttaa?

Mm. näihin kysymyksiin saat meiltä apua ja neuvoja.

Onko aiemmin työteliäs, innovatiivinen ja aikaansaava työntekijä muuttunut? Tilalle on tullut myöhästymiset ja poissaolevuus. Työnjälki ole enää sitä mitä se parhaimmillaan on ollut.

Päihderiippuvuus on sairaus, joka näkyy myös työpaikalla.  Päihderiippuvuus vaikuttaa aina työilmapiiriin. Poissaolot, tekemättömät työt ja vanhalle viinalle haiskahtava hengitys aamuisin kertovat siitä, että viimeinen kulissi alkaa kaatumaan.

Kun päihderiippuvuuden oireet alkavat toistuvasti näkyä työpaikalla ja työn tekemisen laadussa, on päihderiippuvuus edennyt jo pitkälle.

Ohjaus oikeanlaiseen hoitoon kannattaa aina.

Päihderiippuvuuden kustannukset (rahalliset ja inhimilliset) työantajille ovat merkittäviä.

  •  Mystiset selitykset ja poissaolot työpaikalta ja asiakastapaamisten peruuntumiset
  • Työssä tapahtuvien virheiden määrän kasvaminen ja niiden korjaaminen jälkikäteen
  • Työaikojen heikko noudattaminen, erilaisia syitä miksi pitää lähteä aikaisemmin töistä pois
  • Poissaolevuus, tekee enää vain välttämättömän
  • Aiemmin luova ja innovatiivinen työtekijä, tilalle kriittisyys ja ärtyisyys
  • Palkkapäivä, näkyykö miestä huomenna työpaikalla vai tuleeko ilmoitus flunssasta tai mahakivusta, ei pysty tulemaan
  • Toistuvat poissaolot alkavat näkyä työkavereiden mielialassa. Kuka tällä kertaa joutuu tekemään poissaolijan työt?
  •  Miksi asiaan ei puututa? Pitäisikö siihen puuttua? Uskallanko puuttua? Mikäli mielessä ovat nämä kysymykset, asiaan pitää puuttua
  • Jää kiinni valehtelemisesta työnantajalle, työkavereille ja asiakkaille
  • Rahahuolet, palkka ei riitä. Selityksiä miksi ei riitä ja miksi pitäisi saada enemmän palkkaa. Palkkaennakkoa liian usein ja paljon, palkka kulutettu ennen palkkapäivää

Edellä muutamia esimerkkejä siitä miten päihderiippuvuus vaikutti työpaikallani 1990-luvun lopulla. Työnantajani ohjasi minut katkaisuhoitoon, ilokaasuhoitoon, lainasi rahaa ja yritti auttaa kaikin keinoin. Lopulta annettuaan myös kaksi varoitusta, hän joutui irtisanomaan minut.

Tärkeintä on ohjata oikeanlaiseen hoitoon, jossa ensisijaisena tavoitteena on päihteetön elämä, ei vähentäminen.

Kun 2000-luvun alussa raitistuin, tämän huomasivat myös muut. Pääsin takaisin samaan työpaikkaan, josta minut oli jouduttu irtisanomaan.

Päihderiippuvainen ei ole huono työtekijä, hän on pohjimmiltaan hyvä ja tunnollinen alansa osaaja. Päihderiippuvuus tuo mukanaan asioita, jotka vaikuttavat elämään negatiivisesti. Riippuvuuden myötä katoaa kyky kontrolloida omaa päihdekäyttöä ja tämä johtaa taas kyvyttömyyteen pitää kiinni sovituista asioista, aikatauluista ja työajoista. Henkilön persoonallisuus muuttuu. Luottamus murenee ja aina on olemassa epäilys siitä, tarkoittaako hän mitä sanoo tai tekeekö hän kuten on sovittu.

On tärkeää tietää millaiseen hoitoon kannattaa ohjata.

Laadukkaan ja tuloksellisen hoidon avulla ja tarvittaessa auttamalla hoitoonpääsyssä, autetaan työntekijää ja koko työyhteisöä.

TNS gallup selvitti mm:

Alkoholinkulutuksen vähentäminen lisäisi työtehoa ja työelämän turvallisuutta

Enemmistö suomalaisista uskoo, että alkoholinkulutuksen vähentäminen Suomessa lisäisi työtehoa (68 %) ja työelämän turvallisuutta (59 %). Naiset suhtautuvat alkoholinkäyttöön miehiä kriittisemmin. Naisista peräti kolme neljästä (73 %) uskoo kulutuksen vähentymisen lisäävän työtehoa, miehistä näin ajattelee kaksi kolmesta (64 %).

Milloin ja miten puheeksiotto pitäisi tehdä?

Tarjoamme työpaikoille puheeksiotto- ja hoitoonohjauskoulutusta. Tarvittaessa myös autamme työpaikalla puheeksiotto- ja hoitoonohjaustilanteissa tuomalla mukaan ammatillisen ja inhimillisen työotteemme näissä tilanteissa.

Kysy infoluentoa yrityksesi, työpaikkasi tai edustamasi yhdistyksen/yhteisön  tarpeisiin suunniteltuna. Infoluento on erinomainen työkalu mm. henkilökunnan koulutukseen ja tyky-päivän aiheeksi, lisäämään työhyvinvointia tulevaisuuteen.

Infoluento päihderiippuvuudesta on kestoltaan n. kaksi tuntia. Tampereen, Pirkanmaan ja Satakunnan alueella. Infoluennon tarkoituksena on antaa selkeä käsitys  päihderiippuvuudesta. Ensimmäinen tunti pitää sisällään kuvauksen päihderiippuvuudesta sairautena, miten se vaikuttaa mm. tuottavuuteen,työyhteisön hyvinvointiin ja luottamukseen. Toinen osuus luennosta käsitteleen puheeksiottoa ja hoitoonohjausta. Miten ja koska tehdä puheeksiotto, sekä millainen on tuloksellinen ja hyvä hoitoonohjaus/hoito.

Lisätietoa palveluistamme saat soittamalla numeroon 0400-260 570 tai ottamalla yhteyttä sähköpostitse info@liikaako.com tai harri@liikaako.com

Alla olevan linkin kautta pääset lukemaan Ylen uutisen, kuinka alkoholinkäyttö saattaa heikentää koko työyhteisöä.

https://yle.fi/uutiset/3-6398061