Päihderiippuvuus ja hoito luento

 

kuva7

Päihderiippuvuus ja hoito luento

Sain tänään olla puhumassa päihderiippuvuudesta ja hoidosta Harjavallassa. Tapahtumassa oli edustettuna useita päihde- ja mielenterveysjärjestöjä ja toimijoita. Auditorio oli täynnä kuulijoita.

Oli ilo saada osallistua tapahtumaan ja olen hyvin otettu kutsusta tilaisuuteen. Ilmeisimmin olen tehnyt 12-vuotisella päihdetyön/hoidon urallani jotain oikein, kun kutsu tilaisuuteen tuli.

Tapani puhua päihderiippuvuudesta on hyvin omintakeinen, tosin sain siitä tälläkin kertaa positiivista palautetta. Yritän aina pitää kuulijat mukana, vaikka puhumme vakavasta aiheesta, pitää siinä mielestäni aina olla mukana ripaus huumoria ja roima määrä positiivisuutta. Mottoni onkin varsin tuttu ja tunnettu: ”mikäli uudet tulokkaat eivät näkisi joukossamme mitään hauskuutta, se ei houkuttelisi heitä”.

Päihdetyön yksi merkittävä asia on päihderiippuvuudesta kertominen ja tiedon eteenpäin vieminen, siis päihderiippuvuudesta sairautena. Kerron aina myös toipumisesta ja siitä, että se on mahdollista jokaiselle, siihen pitää antaa jokaiselle myös mahdollisuus. Tämä jos mikä on myös ehkäisevää päihdetyötä.

Kerroin myös puheeksiotosta ja hoitoonohjauksesta. Päihdehoito alkaa aina puheeksiotosta, siksi on tärkeää tietää koska ja miten se pitäisi tehdä.

Työ jatkuu huomenna Kauppakadulla neljän tapaamisen voimin. Olen otettu juuri tänään siitä, että saan tehdä tätä työtä. Vuosien saatossa olen toki pariin otteeseen miettinyt vakavissani, jatkanko ja haluanko tehdä tätä työtä.

Itsensä kehittäminen ja halu oppia uutta sekä kehittää tekemäänsä päihdetyötä/hoitoa mahdollisimman hyväksi ovat asioita, jotka antavat virtaa tehdä työtä. Toinen merkittävä asia työssä on nähdä työnsä onnistumisia, siis sen kun potilas saa ”kopin” raittiista päihteettömästä elämästä.

Työssä ei aina onnistu, kaikki kun eivät raitistu. Tällöinkin pitää aina muistaa, että läheiset saavat kuitenkin ymmärryksen ja tulevat kuulluiksi, usein ensimmäistä kertaa.

Terveisin

Harri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s