Aina on oikea aika.

Tuli maaliskuu 2020, ja ei enempää eikä vähempää lähes kaikki kevään ja kesä työsuunnitelmat muuttuivat.

Kalenteri tyhjeni sovituista luennoista ja koulutuksista. Verkkoavusteiset henkilökohtiaset tapaamiset ovat nyt käytössä

Koronavirus epidemia vaikuttaa monen ihmisen, perheen ja työpaikan arkeen. Tuskin koskaan, ei ainakaan oman elämäni aikana ole yhteiskunnassa mikään muuttunut näin totaalisesti ja nopeasti, kuin mitä nyt asiat muuttuivat. Oikeastaan kaikki muuttui. Osa asioista enemmän ja osa vähemmän.

Itse en ole vielä oikein kunnolla edes sisäistänyt tilannetta, se kun muuttuu lähes päivittäin. Tilanteen vakavuuden toki ymmärrän ja omalta osaltani yritän toimia kaikkien ohjeistuksien mukaan.

On perheitä, joissa tilanne saattaa monella tapaa tuoda eteen haasteita. Tämä tilanne voi vaikuttaa taloudellisesti perheiden arkeen ja varmasti vaikuttaakin. Joissakin perheissä tilanne saattaa alkoholismin vuoksi pahentua. On siirrytty työpaikalta kotiin etätöihin. Mikäli olen oikein tulkinnut eräitä uutisia, niin Alkon myyntiluvut ovat nousseet? Tämä jälkimmäinen tilanne tulee näkymään kodeissa jo lyhyellä aikavälillä. Monessa kodissa se näkyy ja tuntuu jo nyt.

Kun mietin asiaa omasta näkövinkkelistä pohjaten sitä omaan menneisyyteeni. Tilanteen vakavuudesta huolimatta olisi tämä tilanne ollut minulle aikanaan rankkaa aikaa.

Kun työnantaja olisi tullut kertomaan, että nyt siirrytään etätöihin kotiin. Olisi saman tien tehnyt ostoslistat. Ensimmäisen ja tärkeimmän Alkon valikoimaan ja sen jälkeen vasta ruokakaupan lista. Olisihan sitä syödäkin pitänyt. Voin vain kuvitella ajatuksissani, mitä kaikkea kotona olo olisi tuonut tullessaan. Aamupäivä työtä kera juomien ja loppupäivä kera pelkkien juomien. Seuraavana aamuna sitten selityksiä työnantajalle. Oman haasteen alkoholistille tuo tämän päivän tietotekniikka. Aamuiset videopuhelut yms, miten niistä olisin itse aikanaan selvinnyt. Kun en edes humalastani selvinnyt aamuksi?

Entä sitten ne perheet. Perheet, joissa lapset joutuvat osaksi tätä vallitsevaa tilannetta ja mahdollista alkoholistin etätyötä. Vaikutuksia voi vain arvella, eikä ne ole pieniä. Lapset ovat pois koulusta, käyvät koulua kotoa käsin. Tähän kun lisätään kotona ”töitä” tekevä alkoholismia sairastava henkilö, niin lopputulos on entistä surullisempi. Hiljainen pahaolo saavuttaa arjen. Alkoholismi kun ei näy läheskään aina kauniiden kulissien ulkopuolelle. Vanhemmat, lapset, puoliso, sisaret ja ystävät sen näkevät ja kokevat.

Mitä tämä sitten tarkoittaa tulevaisuuden suhteen. Melkein varmaksi voi sanoa, että päihdehoitopalveluiden kysyntä kasvaa. Eikä tähän mene edes pitkästi aikaa. Vielä kun esim. Kelan ohjeistuksella nyt kehotetaan välttämään hoitoon lähtöä, ajatuksena ettei se ole välttämätöntä. Alkoholismiin avun saaminen on aina välttämätöntä. Alkoholismi ei koskaan ole yhden henkilön ongelma.

On siis ristiriitaista, että toisaalta puhumme siitä, kuinka tämä tilanne tulee näkymään mm. lastensuojelun toimijoilla. Heidän palveluiden kysyntä tulee nousemaan ja toisessa artikkelissa pyydetään välttämään päihdehoitoon lähtöä, koska kuntoutuspalveluissa ei ole kyse kiireellisestä palvelusta. Terveydenhuollon pitäisi auttaa kiireellisissä palveluissa. Terveydenhuolto yksinään ole tähän päivään mennessä kyennyt auttamaan päihderiippuvaisia kuin hetkellisesti. Läheiset eivät terveydenhuollon piiristä apua saa. Päihderiippuvaisia sen sijaan auttaa oikeanlainen päihdehoito/kuntoutus.

Koronavirus ja sen hoito pitää varsinkin nyt huolen siitä, että resursseja ei päihdeongelmien/seurausten hoitoon riitä. Resurssit menevät koronaviruksen hoitoon, mikä on tässä tilanteessa oikein. Näin oletan.

Tästä johtuen, on mielestäni hyvä, että me palveluntarjoajat voimme toimia. Ottaa vastaan oireettomia potilaita/asiakkaita ja turvata heidän olemisensa hoito/kuntoutusjaksolla. Tätä varten on moni hoitopaikka tehnyt oman lääkärin kanssa ohjeistuksen hoitokeskukselle, kuinka voidaan välttää sairastuminen. Voi olla todennäköisempää saada tartunta kaupasta kuin hoitokeskukselta.

Mutta, miten tämä koronavirus epidemia vielä tulee vaikuttamaan meidän jokaisen arkeen ja elämiseen, sitä tuskin kukaan tarkkaan tietää.

Itsekin haluan omassa toiminnassani tällä hetkellä käyttää myös verkkoavusteista päihdetyötä. Hyvä on kuitenkin muistaa, se ei läheskään aina ole riittävä. Kun juominen on ns. päällä, sitä harvoin verkossa katkaistaan. Se vaatii hoitojakson, jossa henkilö pääsee hetkeksi ”rauhoittumaan”. Tämän jälkeen jatkotoimina voi olla verkkopalvelut.

Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme. Ollaan toistemme tukena.

Tampereella 27.3.2020

Harri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s