KAHDEN RIIPPUVUUDEN VÄLISSÄ?

unnamed (13)

Yhä enemmän tulee addiktiohoidossa vastaan henkilöitä, jotka sairastavat kahta riippuvuutta. Kyseessä on päihde- ja rahapeliriippuvuus. Nämä kaksi riippuvuutta samanaikaisesti tuo eteen hoidossa haasteita ei tosin ylitsepääsemättömiä.

Tällöin hoito pitää suunnitella niin, että molempiin riippuvuuksiin pureudutaan hoidon aikana. Ensisijaisen tärkeää on myös, että henkilö saa ymmärryksen riippuvuuksien sidonnaisuuksista toisiinsa. Mikäli hoidetaan ja panostetaan vain peliriippuvuuteen, käy valitettavasti niin, että henkilön ottaessa alkoholia kynnys pelaamiseen poistuu. Tämä on tullut esiin terapiassa.

Peliriippuvaisilla on 75% myös alkoholi tai lääkeaineriippuvuus. Suomessa virallisten arvioiden mukaan on noin 125 000 henkilö (3% aikuisväestöstä), joilla on rahapeliriippuvuus. Suomessa pelataan rahapelejä päivittäin noin neljällä miljoonalla eurolla. Vuositasolla tämä tekee noin 1,8 miljardia euroa. Oma arvioni on, että tämä luku on todellisuudessa vielä suurempi.

Emme siis puhu pienestä tai marginaalisesta asiasta. Kun lisäämme jokaisen rahapeliriippuvaisen kohdalle vielä seitsemän läheistä ihmistä, on väestön osuus, jota rahapeliriippuvuuden seuraukset koskettavat laaja.

Tämä olen nähnyt myös työssäni.

Viimeaikojen uutisointi (Tampereella) on keskittynyt paljon huumausaineriippuvuuden hoidon tilaan ja se on toki hyvä. Emme kuitenkaan saisi unohtaa rahapeliriippuvuuden ja alkoholiriippuvuuden hoitoa. Näiden riippuvuuksien hoitoon tulisi panostaa, niitä tulisi kehittää ja hoitoon pääsyä helpottaa. Näiden kahden riippuvuuden esille tuomista pitää myös lisätä. En tiedä edes mitä apua rakkaalla kotikaupungillani on rahapeliriippuvuuden hoitoon tarjota. Alkoholiriippuvuuden, alkoholismin hoito on ajettu alas tai ainakin se on hyvin kapea.

Päihderiippuvuus ja rahapeliriippuvuus ovat molemmat hoidettavissa olevia sairauksia. Molemmilla riippuvuuksilla on oma diagnostiikkansa. Päihderiippuvuuden hoidollisena tavoitteena voi olla vain raitis pelaamaton elämäntapa ja päihderiippuvuuden osalla, raitis päihteetön elämäntapa.

Me Maivitassa ja Tampereella Liikkaako klinikalla olemme tehneet töitä, suunnitelleet ja kehittäneet rahapeliriippuvuuden hoitoa, koko toimintamme ajan. Tätä myös teemme jatkossa.

Myös konsolipelaaminen tuo eteen ongelmia ja täyttää riippuvuuden merkit/diagnostiikan. Tämäkin tulee olemaan iso ongelma monelle tulevaisuudessa ja on sitä useille jo nyt.

Syytä ja aihetta on ottaa huomioon myös hoitotyötä tehdessä tiedon ja ymmärryksen lisääminen. Itsensä kouluttaminen ja eteenpäin meneminen ammatillisesti ei koskaan ole huono vaihtoehto.

Rahapeliriippuvuus kuten päihderiippuvuus on aina koko perheen sairaus. Hoitamattomana niiden seuraukset, on taloudellisesti ja inhimillisesti kestämättömiä. Kun toisen ihmisen pelaaminen tuottaa jatkuvia ongelmia ja häiritsee toista ihmistä lähipiirissä, on kyse riippuvuudesta.

Pelaaja itse joutuu, salaamaan, valehtelemaan, peittelemään ja kieltämään oman pelaamisen. Riippuvuus aiheuttaa, häpeää, ahdistusta, syyllisyyttä ja itsekunnioitus romuttuu. Pelaaja katkeroituu, masentuu, elämästä katoaa ilo ja tilalle tulee tunteet, joita ”lääkitään” päihteellä on ”soppa valmis”. Pelaamisen mukanaan tuomia oireita usein hoidetaan lääkkeillä, pelaaja kieltää ongelman. Kun saa oikeanlaista apua ja ymmärryksen sairaudesta voi toipuminen alkaa. Menneisyys kaikkine tapahtumineen pitää myös kohdata, käsitellä ja hyväksyä. Samoin kuin päihderiippuvuudessa, ymmärrys sairaudesta ei poista vastuuta, sen sijaan se antaa mahdollisuuden itsensä hyväksymiseen ja toipumiseen.

Hyvää hoitoa on tarjolla. Panosta pelaamattomuuteen älä peleihin.

Ystävällisesti

Harri

Raitis päihderiippuvainen ja päihdeterapeutti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s