Mitä on toipuminen ja hoito

Toipuminen päihderiippuvuudesta.

Mitä on toipuminen ja onko yhtä oikeaa tapaa toipua? Yksi ainoa oikea tapa aloittaa toipuminen on päihteettömyys, raitistuminen. Tämän jälkeen alkaakin sitten jokaisen omakohtainen omanlainen toipuminen ja päihteettömän elämäntavan opetteleminen. Tähän ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa, sen sijaan on olemassa monenlaisia polkuja kohti parempaa elämää. Toiset näistä poluista ovat suorempia ja toiset mutkaisempia.

Itse työssäni voin kertoa oman kokemukseni ja sen myötä auttaa potilasta kohti toipumista. Työhöni kuuluu myös kertominen päihderiippuvuudesta sairautena, mitä päihderiippuvuus on ja miksi toiset siihen sairastuu ja toiset ei. Kerron aina päihderiippuvuudesta koko perhettä/lähipiiriä koskettavana sairautena, se ei koskaan ole henkilökohtainen ongelma.

Toipuminen alkaa aina päihteettömällä elämäntavalla, ei ole olemassa halittua tai kohtuullista päihdekäyttöä kun henkilö on sairastunut riippuvuuteen ja kadottanut kontrollin päihteenkäyttöön, jonka seurauksena elämään on alkanut tulla erilaisia negatiivisia seurauksia itselle ja läheisille. Ei myöskään saisi koskaan kertoa päihderiippuvaiselle, että hänen käyttämänsä aine ei ole enää päihderiippuvuutta pahentavaa kun aine jaetaan esim. korvaushoidossa. Näin ei ole koska aine pysyy samana, päihderiippuvuus pysyy edelleen kontrolloimattomana. Päihderiippuvuutta ei voi eikä saa hoitaa päihteellä.

Kun päihde jää pois kokonaan (alkoholi, huumausaine, huumaavat/päihdyttävät lääkkeet) alkaa toipuminen kohti parempaa päihteetöntä elämää.

Toipumiseen vaikuttaa vahvasti henkilön elämäntilanne ennen hoitoon tai vertaistukiryhmään saapumista. Toipumiseen vaikuttaa myös hoidon sisältö, mitä hoidossa tapahtuu ja kuinka päihderiippuvuutta lähestytään. Toipumiseen vaikuttaa myös oleellisesti hoito jakson jälkeinen tarvittava ja tarpeellinen tuki, tuki joka edesauttaa ja helpottaa toipumista. Tätä jälkimmäistä ei koskaan saa unohtaa, se tarvitsee aina suunnitella henkilön tarpeita vastaavaksi.

Hyvässä hoidossa tuodaan aina esille myös vertaistukiryhmien (AA ja NA) tärkeys oman toipumisen jatkumisessa ja raittiin elämän jatkumisessa.

Olen tehnyt päihdetyötä vuodesta 2006 ja saanut auttaa satoja potilaita ja heidän läheisiään, olen näiden vuosien aikana saanut kokea ja nähdä melkoisen kirjon toipumista, helpompaa ja hieman vaikeampaa. Toipumisesta vastuu loppujen lopuksi on aina potilaalla itsellään, hän tekee omasta toipumisesta omanlaisensa, päihdetyöntekijänä voin olla hänelle apuna tällä matkalla ja saattaa hänet matkan alkuun.

Usein kysytään, miksi puhun potilaista. Itselläni on siihen yksi tärkeä syy, sillä kerron potilaalle, että puhumme sairaudesta ja käsittelemme sairauteen liittyviä asioita ja sairauden aiheuttamia seurauksia hänelle itselleen ja läheisille. Ymmärrys päihderiippuvuudesta sairautena, se helpottaa matkaa toipumiseen ja toipumisen jatkumista.

Kannusta, kohtaa ja opi aina uutta. Tiedän mitä on päihderiippuvuus ja siinä tiedän tietoni ja omakohtaisen kokemukseni auttavan toipumisen alkuun, tiedän myös mitkä asiat helpottavat toipumisen jatkumista. En tiedä kuitenkaan tarkalleen yhdenkään potilaan toipumisen polkua etukäteen. Tukena voin ja lupaan olla.

Jokaisen potilaan kohdalla opin aina jotain uutta, oppinen ja toipumisen näkeminen on tämän työn suurimpia henkisiä palkintoja.

Tässä ajatuksiani tänään. Jos haluat niin lähetä aiheesta viestiä, kommenttia tai mielipiteesi.

Ystävällisesti

Harri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s